De Kleine Mote

Je winkelwagen

Oorlogsmusea

oorlogsmusea

In Flanders Fields Museum

Grote Markt, Ieper.

Gevestigd in de Lakenhallen.

Reeds in 1932 werd hier het eerste oorlogsmuseum opgericht, het Oorlogsmuseum van de Ieperschen Uitsprong door de Brit Murphy.

In Flanders Fields Museum is de ideale aanloop voor een bezoek aan de frontstreek. De museumindeling geeft aan de hand van nieuwe invalshoeken en persoonlijke verhalen een inleiding op het verhaal van de Eerste Wereldoorlog.

De belforttoren maakt een verbinding tussen het binnen- en buitenverhaal. Als bezoeker ontdek je bovenop de toren het landschap als laatste getuige van de oorlog.

http://www.inflandersfields.be

Hill 62 & Sanctuary Wood

Canadalaan 26, Zillebeke .

Tijdens de oorlog was deze regio een uitwijkplaats (sanctuary) en veilig onderkomen voor oudere soldaten, maar tijdens het Duits offensief in 1916 kwam het terrein dichter bij de frontlinie te liggen en kwam het uiteindelijk in Duitse handen. De Canadezen zetten op 12 juni 1916 de tegenaanval in en enkele uren later was Hill 62 terug in geallieerde handen.

Museum met allerhande oorlogstuig (o.m. uitrustingsstukken en wapens). Vooral de driedimensionale foto’s over de oorlog, die via kijkkastjes bekeken kunnen worden, zijn populair.

Het is één van de weinige oorlogsmusea die sinds het ontstaan van het oorlogstoerisme na 1918 ononderbroken is blijven voortbestaan. In de museumtuin bevinden zich nog steeds de (deels authentieke) loopgraven met betonconstructies en schuilplaatsen, die deel uitmaakten van het ‘Vince Street’-complex uit 1916. Er zijn ook nog authentieke boomstronken te zien, die tijdens de oorlog werden stukgeschoten, evenals vroege Duitse grafzerken. Toen begin de jaren 1980 een bodemverzakking op het terrein werd vastgesteld, kwam een ondergrondse tunnel of overdekte loopgraaf aan het licht. De tunnel behoort mogelijk tot het uitgebreide netwerk van het ‘Crab Crawl’ tunnel complex, een Britse ondergronds schuilplaats, uitgebouwd in de periode 1916-17.

In het achterste deel van de museumtuin (dichtst bij landbouwgrond) ligt de loopgraaf ‘Hill street’ waarvan de authenticiteit op loopgravenkaarten en luchtfoto’s kan worden bevestigd. In de loop van de jaren werden wel herstellingen voor de consolidatie van de loopgraven uitgevoerd, hier en daar met extra opsmuk.

Bovenop Hill 62, van waarop men een panoramisch zicht heeft op de omgeving, staat het Canadees monument.

De Canadalaan is een esdoorndreef, ook ‘Maple Avenue’ genoemd, die slingerend naar Hill 62 toe loopt. De weg ligt op het tracé van de tweede geallieerde verdedigingslinie rond Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog. Langs de weg liggen verschillende militaire begraafplaatsen die opvallen door de witte grafstenen en de lage gebouwtjes op hoeken van de ommuringen.

De esdoorndreef maakt deel uit van dit herdenkingslandschap rond Hill 62. De esdoorns werden aangeplant ter herdenking van de Canadese soldaten die op deze locatie gevochten hebben (referentie naar esdoornblad op de Canadese vlag). De dreef maakt deel uit van een totaalontwerp met de verschillende begraafplaatsen en leidt onder andere naar Sanctuary Wood Cemetry, de loopgraven in Sanctuary Wood, om te eindigen aan het Canadese herdenkingsmonument ‘Hill 62 Memorial’. Door zijn ligging op een heuvelrug is de dreef een beeldbepalend element in het open landschap .

http://www.hill62trenches.be/nl

Hooge Crater Museum

Meenseweg 467, 8902 Zillebeke 

Om de Duitse stelling nabij het Hooge in Zillebeke uit te schakelen, graven de Britten in de zomer van 1915 een tunnel waarin ze 1700 kg springstof tot ontploffing brengen. De krater die zo ontstaat krijgt de naam ‘Hooge Crater’.

Privaat oorlogsmuseum met realistische reconstructies van oorlogstaferelen en een collectie wapens, uniformen en foto’s. Infopanelen in 4 talen zorgen voor achtergrondinfo en de filmzaal biedt een beeld van de slagvelden rond het Hooge en de Ieperboog.

Bezoek ook het themacafé waar zowel de streekbierenkaart als de menukaart niet te versmaden zijn.

https://www.hoogecrater.com/

Barry Bromley Classic Firearms Museum

Godtschalckstraat 36, 8951 Dranouter +32 (0)57 48 77 02

Privé museum (Barry Bromley and Debbie Swift), enkel op afspraak.

Unieke collectie van (voornamelijk) Britse militaire vuurwapens en munitie over de periode 1800 tot 1918.

Expo en Debs Tea Garden (met echte Engelse thee) is open op zaterdag en zondag 10:00-18:00.

https://bbcfm.be/

Plugstreet 14-18 experience

Mesenstraat 156, Ploegsteert.

De naam ‘Plugstreets’ verwijst naar de verbastering van Ploegsteert door de Britse soldaten.

De Hutteberg (of Hill 63) in Ploegsteert was een strategisch uitkijkpunt op de heuvelkam van Mesen en het achterliggende Heuvelland. Onder de Hutteberg liggen de ‘Catacombs’, een enorme dug-out met 19 gangen, tegenwoordig ontoegankelijk. Dit waren diepe schuilplaatsen met een capaciteit om twee bataljons onderdak te geven, vanaf november 1916 in gebruikt.

Hier liepen verschillende gemarkeerde paden zoals Bunhill RowMud LaneHunter’s Avenue en Toronto Avenue, paden die door de troepen werden gebruikt om zich naar het front te begeven en die voortdurend bestookt werden door de Duitsers.

In de nabije omgeving liggen zeven militaire begraafplaatsen en een aandenken aan de vermaarde Britse rugbyspeler Ronald Poulton Palmer die er in 1915 sneuvelde.

Weetje: Winston Churchill was in 1916 gestationeerd in Ploegsteert Wood, als luitenant kolonel van het 6de bataljon “The Royal Scots Fusiliers”. Er hangt een (vrij karikaturale) gedenksteen op het gemeentehuis van Ploegsteert (Place de la Rabecque, Ploegsteert).

Met zijn half ondergrondse bouw laat het museum Plugstreet 14-18 experience wat denken aan die catacomben.

In partnerschap van de Australische regering worden drie thema’s in herinnering gebracht : de veldslag van Mesen, de catacomben en de winter 1917-1918.

Het museum baseert zich op het leven van de soldaten en de burgerlijke bevolking. De bezoekers kunnen de verscheidene taferelen ontdekken op het hightech materiaal (5 stations)

1.  Film die uitlegt hoe een regionaal conflict uitgroeide tot een wereldoorlog;

2.  Reliëfkaart om de posities en de veldslagen in Heuvelland te duiden;

3.  Interventie van de soldaten van de ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps).

4.   Touch screens met verschillende thema’s

  • propaganda en manipulatie van de informatie,
  • de strikte Duitse administratie en de opeisingen,
  • overleven aan het front en het samenleven van burgers met militairen,
  • humor als redmiddel van de troepen,
  • de kerstvrede van 1914.

5.   Virtueel bezoek aan de oorlogssites in de buurt van het museum: de catacomben (onderaardse gangen) van de Hutteberg, de door de mijnenontploffingen gevormde kraters, het plaats van de kerstvrede 1914, de Britse begraafplaatsen, de «cottage» van Luitenant Bruce Bairnsfather.

https://www.plugstreet1418.be/

Memorial Museum Passchendaele 1917

Berten Pilstraat 5A, Zonnebeke

Historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog met bijzondere aandacht voor de Slag bij Passendale (1917), de unieke Dugout Experience en waarheidsgetrouwe reconstructie van Duitse en Britse loopgraven.

http://www.passchendaele.be

Poppy Gardens

Berten Pilstraat, Zonnebeke

Thematische tuinen die gewijd zijn aan de verscheidene naties die meestreden in de Slag bij Passendale. Net als het Memorial Museum Passchendaele, gelegen in het historische kasteeldomein van Zonnebeke met park en vijver.

Gratis toegang.

https://www.flandersfields.be/en/do/passchendaele-memorial-gardens

Talbot House

Gasthuisstraat 43, 8970 Poperinge

Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakt Poperinge deel uit van het kleine stukje onbezet België. Weg van het krijgsrumoer van de Ieperse frontstreek, groeit de stad uit tot het zenuwcentrum van de Britse sector.

Midden in die drukke stad openen de aalmoezeniers Neville Talbot en Philip “Tubby” Clayton in december 1915 een Clubhuis. Zonder onderscheid van rang kunnen soldaten er drie jaar lang terecht voor een zeldzaam moment van rust en ontspanning. Vandaag is de plek, net als toen, een vredige halte langs het parcours van de “Grote Oorlog” in de Westhoek.

Picknick in Talbot House

Je kan in Talbot House ook een picknick reserveren: een mand vol streeklekkers uit de Westhoek, in de prachtige tuin.

https://www.talbothouse.be/nl/museum/home

Museum aan de IJzer

Diksmuide (Kaaskerke), op de vredessite ‘Aan de IJzer’  (met Paxpoort, IJzercrypte en IJzertoren.).

Museum is ingericht om de bezoekers interactief en belevingsgericht een inkijk te bieden in de Groote Oorlog, met de klemtoon op de Belgisch-Duitse confrontatie. Uniek zicht over de hele frontstreek, 84 meter hoog boven de ‘Vlaamse Velden’, vanuit de panoramazaal.

http://www.museumaandeijzer.be/

Lange Max Museum

Clevenstraat 2, 8680 Koekelare.

Dit museum schenkt vooral aandacht aan de Duitse zijde, met de restanten van de geschutbedding van het voormalig Duitse kanon ‘Lange Max’ (het reusachtig kanon dat Duinkerke beschoot) en een tentoonstelling die een beeld geeft van de organisatie achter het front.

http://www.langemaxmuseum.be/

Museum “WOI achter het front”

Bankelindeweg 58, Poperinge (Krombeke) +32 57 33 55 25

In de schaduw van de Sint-Sixtusabdij ligt de landelijke herberg ’t Jagershof.

Op de zolderverdieping bevindt zich een unieke tentoonstelling waarbij De Lovie, de abdij en ’t Jagershof tijdens WOI centraal staan. Dagboekfragmenten van twee broeders uit de Sint-Sixtusabdij die het gebeuren in de streek neerpenden, vormden de leidraad. De vele unieke stukken, uniformen, documenten, etc. schetsen een beeld van die woelige periode.

Je krijgt een antwoord op allerhande vragen zoals: Waar lag La Lovie airfield, wat was de rol van de abdij tijdens WOI, verbleef King Edward op het kasteel van De Lovie, etc? Je krijgt er ook de kans om een trench map uit 1917 van dichtbij te bekijken.

Een bezoekje kost 3 euro.

Musée de la Bataille de Fromelles

Rue de la Basse Ville, 59249 Fromelles (France)

Het museum brengt verslag uit van de historische gebeurtenis en de recente feiten in verband met de Slag bij Fromelles.

Het museum, ontworpen door architect David Serero, is een gebouw tussen hemel en aarde. Het doet denken aan de Duitse bunkers in de omgeving van Weppes. Naast de collecties van het gemeenschapsmuseum zijn er ook individuele verhalen van soldaten die begraven liggen op de begraafplaats van Pheasant Wood.

https://www.musee-bataille-fromelles.fr/nl/het-museum

Bezoekerscentra

Lijssenthoek Military Cemetery Bezoekerscentrum

Boescheepseweg 35A Poperinge

Het Bezoekerscentrum vertelt het verhaal van deze unieke site. Van 1915 tot 1920 was op het gehucht Lijssenthoek (gelegen in de Britse sektor) het grootste evacuatiehospitaal van de Ieperboog gevestigd: vierduizend hospitaalbedden in tenten en barakken.

Wie gewond raakte, werd afgevoerd naar het veldhospitaal en zij die het niet haalden, werden ter plaatse begraven. Er liggen 10.784 slachtoffers begraven; niet alleen Britse soldaten maar ook een Britse verpleegster, Chinezen, Amerikanen, Fransen en Duitsers.

Zie ook Lijssenthoek Military Cemetery.

www.lijssenthoek.be

Bezoekerscentrum Langemark

Bezoekerscentrum bij het kerkhof.

Zie ook Deutscher Soldatenfriedhof Langemark

Bezoekerscentrum Westfront

Kustweg 2, Nieuwpoort .

1914. De Duitse troepen staan op het punt om het laatste stukje van België, de Westhoek, in te nemen. Tot in de nacht van 28 op 29 oktober 1914 de plannen van Veurnenaar Karel Cogge worden uitgevoerd: de IJzervlakte tussen Nieuwpoort en Diksmuide wordt geïnundeerd,.

De kracht van het zeewater en het slim dirigeren van de sluizen brengt het front tot stilstand in Nieuwpoort.

De uitgelezen plaats om het verhaal van de onderwaterzetting te vertellen is het Koning Albert I-monument aan de rand van het Sluizencomplex ‘De Ganzepoot’.

In het hypermodern bezoekerscentrum Westfront wordt het verhaal van de onderwaterzetting verteld. In een interactief computerspel kunt u de sluizen van 1914 bedienen, terwijl u uitkijkt over hoe het nu is.

Een hoogtepunt van het bezoek is zeker de projectie van het tot leven gewekte IJzerpanorama, oorspronkelijk een schilderij van 115 m. lang bij 15 m. hoog.

Vergeet ook niet de lift te nemen naar de top van het Koning Albert I-monument zelf om er te genieten van het panorama over de kust en de polders van de Westhoek.

https://www.nieuwpoort.be/nieuwpoort/view/nl/nieuwpoort/de_groote_oorlog

Bezoekerscentrum Flanders Field American Cemetery and Memoria

Wortegemseweg 117, Waregem.

Informatie over de Amerikaanse betrokkenheid tijdens de Eerste Wereldoorlog in België en het ontstaan van de begraafplaats. Daarbij is er eveneens aandacht voor persoonlijke verhalen van de gesneuvelde soldaten.

https://www.waregem.be/amerikaansebegraafplaats