De Kleine Mote

Muziek tijdens WO 1

It’s a Long Way To Tipperary – John McCormack
Keep the Home Fires Burning – John McCormack
Three Cheers For Little Belgium – Violet Lorraine
When Tommy Comes Marching Home – Harry Marlow
Mademoiselle from Armentieres – Jack Charman
Belgium Put the Kibosh on the Kaiser – Mark Sheridan
Till the Boys Come Home – Stanley Kirkby
Pack up your troubles – Murray Johnson (1916)
Till We Meet Again – Vernon Dalhart and Gladys Price
Over There – George M. Cohan
Le Boudin (Marche de la Légion) – Band & Choir of the French Foreign Legion

Het Vreemdelingenlegioen  is een eliteonderdeel van het Franse leger, bestaand uit vrijwilligers van alle nationaliteiten. Er is geen minimum- en geen maximum lichaamslengte, kennis van de Franse taal is niet vereist, leeftijd van 17 tot 40 jaar. Er worden alleen mannelijke legionairs geworven en de selectie is heel zwaar.

Het motto is “Legio Patria Nostra” (het Legioen is ons vaderland).

Een legionair moet toetreden onder een nieuwe identiteit, pas na één dienstjaar mag een legionair onder eigen naam gaan dienen.

Dienen onder de Franse nationaliteit in een niet-officiersrang is niet toegestaan, daarom krijgen vrijwilligers met de Franse nationaliteit een fictieve buitenlandse nationaliteit, meestal de Belgische.

Alle officieren hebben de Franse nationaliteit. Dat belet niet-Franse legionairs niet om officier te worden: na drie jaar dienst kan de militair de Franse nationaliteit verkrijgen, mits hij in die drie dienstjaren geen strafbare feiten heeft gepleegd en geen (te groot) strafblad heeft.

Het marslied van het legioen noemt Le Boudin (naar het wollen deken dat elke legionair opgerold als een worst meedroeg). Het is een trage mars, voor een tempo van 88 passen per minuut. Daarom marcheert het legioen achteraan bij parades, alle andere legeronderdelen marcheren met 110 passen per minuut. Het lager marstempo komt van de operaties in Noord-Afrika, snel marcheren in de woestijnen is niet mogelijk.

In dat marslied worden de Belgen ‘tireurs au cul’ genoemd (lui, laf): tijdens de Frans-Duitse Oorlog verkreeg koning Leopold II van het Frans Vreemdelingenlegioen dat de Belgische soldaten niet zouden meevechten om de neutraliteit van België niet in het gedrang te brengen, zij zaten veilig in Algerije.

Tekst

In Flanders – Simon Keenlyside · Ivor Gurney
The Last Post – Mark Knopfler

to remember all those from the Northumberland Fusiliers who lost their lives in the First World War.