De Kleine Mote

De informatie over corona maatregelen is een advies en is niet bindend.

Corona veiligheidsregels België

Mondmasker & social distancing

Het dragen van een mondmasker en het respecteren van veilige afstand van anderhalve meter blijven belangrijke instrumenten om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Daarom blijft het dragen van een mondmasker (voor personen ouder dan 12 jaar) verplicht in sommige situaties. Vanaf 1 oktober zijn dit enkel de volgende omstandigheden:

 • de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de stations en luchthavens;
 • de zorginstellingen;
 • het personeel en de klanten bij de medische en niet-medische contactberoepen;
 • bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met meer dan 500 personen binnen. Organisatoren van indoor evenementen met 500 of meer toeschouwers (en voor outdoor evenementen met 750 of meer toeschouwers) kunnen vanaf 1 oktober gebruik maken van het Covid Safe Ticket. In dat geval zijn mondmasker en sociale afstand niet langer verplicht. .

Deze verplichtingen vormen een federale sokkel die geldt voor het hele land. Regionale overheden voorzien strengere verplichtingen indien de epidemiologische situatie dit vereist.

Terug uit het buitenland?

Reizen naar het buitenland is niet langer verboden (wel afgeraden).

Wie minder dan 48 uur in het buitenland verbleef, hoef niets te doen, zelfs niet bij terugkeer uit een rode zone.

Voor wie langer dan 48 uur over de grens geweest is, zijn er wel maatregelen. Die reiziger moet (ongeacht vaccinatie en ongeacht verblijf in groene, oranje of rode zone), een Passenger Location Form (PLF) invullen en wel binnen de 48 uur voor aankomt in België.

NB Ook wie reist met boot of vliegtuig, of wie reist met trein of bus vanuit een land buiten de EU of Schengenzone of wie in de afgelopen 14 dagen (zelfs kort) in een heel hoog risicoland verbleef moet het PLF invullen, zelfs het verblijf in België blijft of in het buitenland minder dan 48 uur was.

Op basis van de antwoorden berekent het formulier PLF of het buitenlands verblijf als een hoogrisicocontact beschouwd wordt (je krijgt dan een SMS).

Wie terugkomt uit een rode zone, wordt altijd als hoogrisicocontact beschouwd. Hoogrisico betekent in principe verplicht 10 dagen in quarantaine en verplicht testen op dag 1 en dag 7 (indien die test een negatief resultaat oplevert, kan de quarantaine beëindigd worden). Ook reizigers die over een vaccinatiecertificaat beschikken moeten zich laten testen op dag 1 maar de quarantaineplicht stopt bij negatief resultaat van die test.

De regels zijn minder streng voor wie terugkeert van een rode zone uit de Europese Unie of de Schengenzone: wel een verplichte PCR test op dag 1 of 2 maar quarantaineplicht stopt bij negatief resultaat van die test. Bovendien moeten reizigers die over een vaccinatiecertificaat beschikken zich niet laten testen en moeten niet in quarantaine.

Corona veiligheidsregels voor onze gasten

Voor gasten B&B

Gemeenschappelijke ruimtes mogen vanf 1 oktober 2021 opnieuw gebruikt worden zonder voorwaarden.

Voor gasten Full House

Voor een vakantiehuis gelden dezelfde regels als wanneer men iemand zou uitnodigen in zijn/haar eigen huis: geen beperkingen, geen mondmaskerplicht.

De gemeenschappelijke ruimte kan gebruikt worden om samen te koken en te eten.

Regels die voor al onze gasten gelden

Algemeen
 • Blijf thuis als u zich ziek voelt.
 • Was of ontsmet steeds uw handen bij binnenkomen en verlaten van het logies.
 • Was of ontsmet uw handen voor het binnenkomen in de ontbijt- en zitruimte.
 • Hoest en nies in ellenboog wanneer geen papieren zakdoek voorhanden is.
 • Lucht kamers zo vaak mogelijk, zet deur naar terras open.
 • Betaal bij voorkeur elektronisch en contactloos.
Onthaal
 • Graag uw identiteitsgegevens elektronisch opgeven, zodat we de gastenfiche (verplicht bij politiereglement en nuttig voor eventueel contract tracing) vooraf kunnen invullen. Wij hebben van elke volwassene de volgende gegevens nodig: naam en voornaam; nummer identiteitskaart of paspoort; geboorteplaats en -datum. Van elke minderjarige, de naam en voornaam.

Corona Veiligheidsregels Frankrijk

De grens met België blijft open maar al wie het Franse vasteland betreedt moet de Franse maatregelen naleven.

In principe is er een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud verplicht om het Franse grondgebied te betreden (enkel wegvervoerders, grensarbeiders en bewoners van grenswoongebieden in een straal van 30 km rond hun woning zijn vrijgesteld van deze verplichting).

Belgen die minstens twee weken (minstens 4 weken voor het vaccin van Johnson & Johnson) volledig gevaccineerd zijn (of, voor wie een corona-besmetting had, één 1 injectie kreeg) mogen Frankrijk binnen.

In Frankrijk zijn winkels, horeca, musea, cinema weer open en de avondklok werd afgeschaft maar het “gezondheidspas” wordt geëist voor wie een evenement met meer dan 50 aanwezigen wil bezoeken en bij bezoek aan café- en restaurant (ook terras), winkelcentra (+20.000 m²), bioscopen, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, medisch-sociale instellingen of voor langeafstandsreizen met het interregionale openbaar vervoer (binnenlandse vluchten, TGV, Intercity, interregionale bussen, enz.).

Deze verplichting geldt ook voor jongeren van 12 tot 17 jaar.

Het internationaal vaccinatiecertificaat is voor heel Europa rechtsgeldig sinds 1 juli. Met dat Europese certificaat kan je in elke lidstaat officieel bewijzen wat jouw “coronastatus” is (ben je volledig gevaccineerd? Hoe lang al? Heb je recent een PCR-test gedaan en was die negatief? Heb je recent corona gehad en dus antistoffen?). In België is dat digitale coronacertificaat te vinden op covidsafe.be.

Dienst Buitenlandse Zaken biedt recentste regels en meer uitleg.

Maatregelen die wij nemen

Kamer

 • Niet-essentiële meubels en decoratieve elementen zoals tapijten werden zo veel mogelijk verwijderd.
 • Buiten staat een afsluitbare bak met vuilniszak.

Badkamer

 • Op elke badkamer bevindt zich een fles ontsmettingsalcohol.
 • Papieren zakdoekjes werden verwijderd.
 • Wij verwijderden de flacons zeep, douchegel en shampoo, vergeet niet uw eigen producten mee te brengen.
 • Niet-essentiële elementen werden zo veel mogelijk verwijderd.

Ontbijt- en zitruimte

Alle niet-noodzakelijke voorwerpen werden verwijderd zoals place mats, gezelschapsspelen, afstandsbediening, boeken, magazines, toeristische gidsen/stadplannen en promomateriaal.

Kuisen of interventie tijdens uw bezoek

We minimaliseren het persoonlijke contact door tijdens uw verblijf geen routine onderhoud van de kamers te doen.

Indien interventie zich toch opdringt – bijvoorbeeld voor technisch probleem- wordt een duidelijke afspraak gemaakt met de gasten, bij voorkeur gaan die dan naar een andere ruimte.

De vakantiewoning wordt wel voorzien van voldoende hulpmiddelen om de hygiëne te handhaven: antibacteriële handgel, ontsmettingsalcohol, keukenrol, spons, vaatdoek en dweil. Deze worden per huurperiode vernieuwd: het gebruikte materiaal wordt weggenomen; herbruikbaar materiaal wordt gewassen volgens de richtlijnen.

Doe uw dagelijks rondje om de meest gebruikte plaatsen schoon te maken en te ontsmetten.

De eindschoonmaak wordt uiteraard door ons uitgevoerd.

Kuisen vóór uw bezoek

Uiteraard wordt het volledig logies vóór uw bezoek schoon gemaakt en wordt al het linnengoed gewassen op de aangewezen temperatuur.

Affichering

Volgende tekst wordt opgehangen in het gastenhuis.

BERICHT AAN DE GASTEN

Deze woning werd voor uw aankomst schoongemaakt en gedesinfecteerd volgens de schoonmaakrichtlijnen om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan.
Wij vragen graag uw medewerking om het vakantieverblijf netjes en virusbestendig te houden.

Mogen wij u daarom wijzen op volgende aandachtspunten :
1/ Persoonlijk
 · Was uw handen regelmatig. · Niezen of hoesten? Gebruik een papieren zakdoek en gooi deze nadien onmiddellijk weg. · Wanneer je buiten komt, respecteer dan de 1.5 meter afstand. · Vermijd lichamelijk contact met anderen dan uw gezinsleden.
2/ In de woning
· Ventileer regelmatig én grondig alle ruimtes in de woning. · Doe uw dagelijks rondje in de woning om de meest gebruikte plaatsen schoon te maken en te ontsmetten, zoals: – lichtschakelaars – deurknoppen – handgrepen van de kasten – sanitair – kranen – werkoppervlaktes en spoelbakken in de keuken – afstandsbedieningen,.. Om dit alles mogelijk te maken kreeg u van ons bij aankomst een nieuwe spons, vaatdoek, dweil, keukenrol en ontsmettingsmiddel.

Als we allemaal samen deze richtlijnen volgen, zorgen we samen dat een vakantie in veilige omstandigheden kan verlopen. We vragen u ook uitdrukkelijk om rekening te houden met richtlijnen die door de burgemeester zijn opgelegd om massasamenkomsten, onder meer op de toeristische trekpleisters waarbij social distancing niet gegarandeerd kan worden, tegen te gaan. We zijn ervan overtuigd te mogen rekenen op jullie medewerking! Geniet van uw vakantie!