De Kleine Mote

Kassel [35 km]

Het charmante versterkte stadje Cassel ligt  in de Franse Westhoek (Frans-Vlaanderen), op het hoogste punt van de Westhoek: de 176 meter hoge Kasselberg. Prachtige uitzichten, gezellige steegjes, smalle straten, unieke estaminets.

Toeristische Dienst 20 Grand’ Place, Cassel +33 3 28 42 39 48 https://www.france-voyage.com/frankrijk-toerisme/cassel-1151.htm

Geschiedenis

In de middeleeuwen was Cassel de hoofdplaats van een kasselrij van het graafschap Vlaanderen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had Generaal Foch er tijdelijk zijn hoofdkwartier.

Bezienswaardigheden

  • Marktplein met huizen uit de 17e en 18e eeuw
  • 16e-eeuwse Landshuys (Noble Courherenhuis, Muséée de Flandre))
  • Notre-Dame kerk in Vlaams-gotische stijl. De kerk werd gebouwd rond de 10e eeuw, achtmaal tot puin herleid en telkens weer heropgebouwd.
  • De voormalige Jezuïetenkerk (barok – 17e eeuw)
  • De Ariënpoort (Porte d’Aire)
  • Musée de Flandre

Cassel – Stadswandeling 3.6 km vlak

Familale wandeling, vlak parcours, voor wie van geschiedenis en patrimonium houdt.

Onderweg zijn er verschillende estaminets om de sfeer van Frans-Vlaanderen te proeven.

Cassel ballade

https://www.jadorelenord.fr/baladeennord.html

Musée de Flandre

26 Grand’ Place, 59670 Cassel, Frankrijk

Collectie van 6.000 stukken uit meerdere eeuwen geschiedenis en Vlaamse cultuur overspannen, van alledaagse objecten tot het werk van grote namen in de kunst van de regio.

museedeflandre.fr

Casteelmeulen

Op de top van de Kasselberg stond ooit 24 windmolens. De laatste molen vatte vlam op 30 oktober 1911, wat tot ver in de omtrek te zien was.

In 1947 werd de molen Ruytoor, een 18e eeuwse standerdmolen, te Arneke aangekocht om op 14 juli 1949 te Cassel opengesteld te worden voor het publiek.

De molen beschikt over twee verschillende inrichtingen: hij fungeert als korenmolen, welke biologische bloem vervaardigt. Een elektrische inrichting fungeert als oliemolen, voor de productie van zowel koolzaadolie als lijnolie.

Standbeeld maarschalk Foch

Tuinen van de Mont des Récollets  (Wouwenberg); 

Route de Steenvoorde 1936, Cassel

De typische Vlaamse tuin door de eeuwen heen, aangelegd op basis van historische bronnen (documenten en schilderijen). Onder meer Brueghel tuin,  renaissance tuin, klassieke tuin, eigentijdse tuin.

https://www.parcsetjardins.fr/jardins/626-jardins-du-mont-des-recollets

Maison de la Bataille