De Kleine Mote

Attracties en Activiteiten

Attractieparken

Ieper: Bellewaerde

Bellewaerde is een dag met de hele familie vol fun, avontuur en spectaculaire ontdekkingen. Familieattracties, meer dan 300 exotische dieren, overweldigende natuur.

https://www.bellewaerde.be/

Poperinge: Hopsiepops

Groot indoor speelpark met leuke attracties voor de leeftijd van 1 jaar tot 12 jaar.

http://www.hopsiepops.be

De Panne: Plopsaland

De Pannelaan 68, De Panne.

Plopsaland De Panne is een themapark van Studio 100. Het park heeft vooral familie-attracties, deze zijn meestal aangekleed in de stijl van de programma’s van Studio 100.

https://www.plopsalanddepanne.be/nl

De Panne: Plopsaqua

Plopsaqua is een waterpark op hetzelfde domein waar zich ook Plopsaland bevindt. Volledig gethematiseerd in Wickie de Viking-stijl.

https://www.plopsaqua.be/nl

Boottocht

Diksmuide: Yserstar – Varen op de IJzer.

De fronttocht: tussen Diksmuide en Ieper.

De IJzertocht:  door het polderlandschap van Nieuwpoort naar Diksmuide.

Wie dit wenst kan ook fietsen en varen combineren. Je fietst langs kronkelende veldwegels en autovrije paden en je vaart met Seastar over de IJzer helemaal terug.

https://www.seastar.be/nl/

Diksmuide: Catamaran

Boeken voor 1 of 2 uur, een halve of een ganse dag; met of zonder schipper; om de polderwaterlopen te bevaren. Met een hapje en een drankje erbij.

http://buitenbeentjebvba.be/nl/aanbod/boottochten/

Diksmuide: combi-kotter Vally

Samen met een ervaren schipper kun je de polderwaterlopen bevaren. We kunnen zorgen voor catering aan boord, of we doen een restaurantje aan onderweg. 
Enkel dagtochten, geen overnachting.

http://buitenbeentjebvba.be/nl/aanbod/boottochten/

Brouwerijen

Westvleteren

De trappist Sint Sixtus werd verkozen tot “beste bier van de wereld”.

De abdij en brouwerij zijn niet te bezoeken. De geïnteresseerde kan wel terecht in ‘Het Claustrum’, waar de monniken een inkijk in hun kloosterleven bieden.

In het ontmoetingscentrum ‘In de Vrede’, recht tegenover de abdij, kan het abdijbier gedronken en gekocht worden (zolang de voorraad strekt).

Er zijn ook 3 wandelingen in de omgeving: de Lourdesgrot; de Sint Sint-Sixtus wandelroute (7,5 km en bewegwijzerd) en de bossen van Sint-Sixtus (4.5 km en bewegwijzerd).

Natuur

Het Canadabos is ongeveer een eeuw oud en bestaat voornamelijk uit zomereik en tamme kastanje. Plaatselijk vind je ook tamme kastanje, gewone es, ruwe berk, zoete kers en lijsterbes. In de struiklaag doen vooral hazelaar, Europese vogelkers, Gelderse roos, vlier en vuilboom het goed. Kijk zeker uit naar de zeldzame tweestijlige meidoorn, mispel en bosroos. Het maakt deel uit van de “Sixtusbossen”, goed voor 220 hectare natuurschoon. Bos, grasland en akkers wisselen elkaar af en zijn een ideale biotoop voor heel wat bijzondere dieren. De poelen zorgen bijvoorbeeld voor waterpret voor de zeldzame vinpootsalamander, de alpensalamander de groene en bruine kikker en de roep van de wielewalen – hij in een felgeel en zij in een olijfgroen verenpak – klinkt door het bos. In de Sixtusbossen huist ook de grootste reeënpopulatie van de Westhoek. Een opmerkelijke verschijning zijn de nestkoepels (mierenhopen) van de beschermde rode bosmier, een bosrandsoort die uniek is in de wijde omgeving.

Bezienswaardigheden:

 • Lourdesgrot: in 1921 gebouwd met bergstenen uit de bossen rond de trappistenabdij van Rochefort, uit dankbaarheid “omdat de abdij en haar bewoners gespaard zijn gebleven van vernieling en dood tijdens de eerste Wereldoorlog ‘14-‘18”.
 • WO I: Westvleteren lag in onbezet gebied, zo’n 15 kilometer achter het front (Sint Sixtus was de enige abdij die niet door de Duitsers bezet was). In juli 1917 werden er drie “Casualty Clearing Stations” opgericht met de namen Mendinghem, Dozinghem en Bandaghem (to mend, to dose medicine en to bandage) en er werd een militaire spoorlijn aangelegd van de kust tot de hospitalen. Humor belette niet dat bij een militaire medische post een begraafplaats kwam: Dozinghem Military Cemetry telt nu 3174 Commonwealth- en 65 Duitse graven van de eerste wereldoorlog. Er liggen ook 73 slachtoffers van de geallieerde terugtrekking naar Duinkerke in mei 1940.
 • WO II: de best bewaarde betonnen sokkel van een V1-lanceerbasis in heel Vlaanderen. De basis werd wel nooit gebruikt – de Tweede Wereldoorlog liep naar zijn einde toen de basis werd opgetrokken.
Watou: St Bernardus

Trappistenweg 23, Watou +32 57 38 80 21

Rondleidingen in de brouwerij vinden plaats op de dagen dat Bar Bernard open is, de indrukwekkende rooftop bar waar bezoekers en bierliefhebbers verwelkomd worden, met mogelijkheid om te lunchen of te dineren.

http://www.sintbernardus.be/

Oostvleteren: De struise brouwers

Kasteelstraat 50, 8640 Oostvleteren +32 (0)495 28 86 23

In 2008 verkozen tot de beste brouwers van de wereld.

Brouwerijbezoek & proeven: op zaterdag, van 14:00 tot 15:00; tijdens de week op afspraak (per e-mail boeken).

Tapzaal waar bieren kunnen geproefd worden in ’t Oud Schooltje te Oostvleteren. Maar liefst 30 bieren van het vat.  Enkel op zaterdag open, van 14:00 tot 18:00 uur.

http://struise.com

Cultureel Centrum

Ieper. ‘Het Perron’.

Theaterzaal, polyvalente zaal, concertzaal.

https://www.hetperron.be/

Ezelwandeling voor kinderen

Vakantiehoeve Rodeberg, Schomminkelstraat 26, Westouter +32 496 10 45 23

Activiteit duurt zo’n 2 uur: ezels uit de weide halen, borstelen, wat uitleg en natuurwandeling van ongeveer anderhalf uur onder begeleiding met de ezels aan de hand begeleid (niet bereden).
Keuze tussen “boswandeling” en “Ezel-zoektocht”.

www.ezelpad

Fietsen

Heuvelland en omstreken is een paradijs voor fietsers. Voor elk wat wils: het fietsnetwerk, populaire fietsroutes, fietsroutes voor mountainbike, natuurfietsroute, fietsen in het oorlogslandschap.

Hier vindt u alle informatie.

Golf

Golf & Countryclub De Palingbeek.

Lichtglooiende, groene golfbaan (6.165 meter, par 72). Clubhuis met aanlokkelijk terras in wat ooit het kasteel van Voormezele was, open voor zowel golfspelers als niet-golfers.

https://golfpalingbeek.be/

Huifkarrentocht

Voormezele

https://www.westtoer.be/nl/doen/jos%C3%A9-desodt

Diksmuide

https://www.westtoer.be/nl/doen/huifkar-diksmuide

Poperinge

https://www.westtoer.be/nl/doen/huifkartochten-wulleminhof

Jaarlijkse evenementen

Misschien valt u bezoek wel samen met een of ander evenement in de streek, hier is een poging tot overzicht.

Kart

Poperinge, Eurocart.

http://www.eurokart.be

Kinderbrouwerij

Renigelst; Brouwerij St.-Joris.

Reningelstplein, hartje Reningelst,  open op zaterdag en zondag van 14u tot 18u30.

Gevestigd in de oude dorpsbrouwerij St.-Joris (brouweij Six) en is een plek waar jong en oud het kind in zich naar boven kan laten komen.

In grote en kleine theaterzalen, en ‘s zomers op de koer of in de weide worden gezinsvoorstellingen geprogrammeerd met muziek, toneel, dans, film, …

In de familiekroeg  kan je volksspelen, bordspelletjes en gezelschapsspelletjes spelen binnen of op de koer.

http://kinderbrouwerij.com

Last Post

Ieper. Al sinds 1928 wordt elke avond om 20u stipt de “Last Post” geblazen onder de machtige gewelven van de Menenpoort. Van 1 januari tot 31 december, in alle weersomstandigheden.

De Britten brachten, tijdens de inhuldiging van de Menin Gate Memorial in 1927, de eerste uitvoering van de Last Post. Dat maakte grote indruk op de Belgische autoriteiten die een manier zochten om de gesneuvelden blijvend te eren.

In 1928, met de tienjarige herdenking van de oorlog, kwam het Royal British Legion terug naar Ieper, tesamen met heel wat oud-strijders, weduwen en wezen van gesneuvelden en hun familieleden. De hele zomer werd elke avond de Last Post gespeeld.

In 1929 werd uiteindelijk de Last Post Association opgericht en sindsdien klinkt de Last Post elke avond -met een onderbreking tijdens de Duitse bezetting in Wereldoorlog II.

De Last Post is oorspronkelijk het klaroengeschal dat het einde van de werkdag aankondigde, die van oorsprong Nederlandse gewoonte zou zijn overgenomen door Engelse troepen die in de 17e eeuw in de Noordelijke Nederlanden verbleven. De taptoe groeide uit tot een eresaluut, de laatste groet aan de gesneuvelden. Verschillende landen hebben een eigen versie, zoals de Nederlandse Taptoe of het Amerikaanse Taps. De Belgische versie werd in 1919 gecomponeerd door Honoré Hendrickx.

In Ieper wordt de Britse versie uitgevoerd, op ‘Duty Bugles’, instrumenten afkomstig uit het Britse leger, ter ere van de soldaten van het toenmalige Britse Rijk en van de geallieerden die in Wereldoorlog I in de ‘Ypres Salient’ gesneuveld zijn.

De dagelijkse Last Postplechtigheid is vrij en gratis toegankelijk voor iedereen, zonder reservatie vooraf. Het is geen ‘toerist attractie’ maar een ingetogen eresaluut.

https://www.lastpost.be/nl/home

Minigolf

Westouter, Berg en Dal

http://www.berg-en-dal.be/

Musea

Zowel in de Westhoek als in Frans-Vlaanderen zijn een groot aantal musea die een bezoek zeker waard zijn.

Muziekoptredens

In de schoot van de festivalwerking ontstond rond de eeuwwisseling VZW Muziekcentrum Dranouter, een folkclub met cafe-restaurant, die het hele jaar door folkconcerten aanbiedt.

http://www.muziekcentrumdranouter.be/nl

Zie ook de jaarlijkse evenementen.

Outdoor activiteiten

Diksmuide, Buitenbeentje

http://buitenbeentjebvba.be/nl/

Vlamertinge (Dikkebus vijver), Sporttrack

http://www.sporttrack.be

Westouter, Outside Adventure

https://www.outsideadventure.be/heuvelland-westhoek/

Paardenrenbaan

Noord Frankrijk (Marcq-en-Baroeul).

Iedereen kan de paardenrennen bezoeken.

https://croise-laroche.fr/

Paardrijden

Dranouter, Jeff’s Valley.

Tochten onder begeleiding langs talrijke boerenwegels, braakliggende velden, boswegels en dit door de prachtige natuur van de Rode en Zwarteberg, Scherpenberg, Kemmelberg of zelfs tot aan de Catsberg.

https://www.westtoer.be/nl/doen/jeffs-valley

Westouter, Ruiterschool Rodeberg

https://www.westtoer.be/nl/doen/ruiterschool-rodeberg

Paintball

Diksmuide (indoor)

http://buitenbeentjebvba.be/nl/aanbod/indoor-paintball/

Poperinge (outdoor)

https://www.outsideadventure.be/paintball/

Ponywandeling

Equisence

Activiteit voor de kids en het gezin, het wondermooie Heuvelland beleven op een “ andere” manier: een ponytocht in de adembenemende natuur rond en op de Kemmelberg.

https://www.equisense.be/ponyritjes-in-heuvelland

Dranouter, Jeffs Valley

https://www.westtoer.be/nl/doen/equisense-vzw-jeffs-valley

Pottenbakken

Roesbrugge: Stefans Pottery

https://stefanspottery.com/

Ranger Renting

Ranger Renting Ieper; +32 (0)494 89 43 26 of rangerrenting@gmail.com

De polaris Ranger is voor 6 personen, uitgerust met benzinemotor (max60km/h), dak, ramen, radioset met bleutooth en mp3. Achteraan is er een ruime laadbak om alles mooi op te bergen.
Rijbewijs B is verplicht,+21 jaar.

Rangers zijn krachtige en volledig uitgeruste wagentjes die op alle terreinen thuis zijn. Ze zijn te huur per dag of per week. Ideaal voor een dagje weg door het platteland.

Snooker

Westouter, Berg en Dal

http://www.berg-en-dal.be/

Speelbos

Nieuwkerke, tussen de Dranouterstraat en de Korte Mooiaardstraat (achter het brandweerarsenaal).

Het speelbos Loufjesbos is ongeveer 1,2 hectare groot en sluit aan op het avonturenparcours van Nieuwkerke.

Kinderen, jongeren en hun begeleiders kunnen er vrij spelen en ravotten, kampen maken met het aanwezige dode hout of touwenparcours aanleggen. Na de activiteit wel alle constructies verwijderen en het bos in zijn oorspronkelijke staat te brengen.

Speeltuin

Er is een speeltuin voor kinderen tot 12 jaar op wandelafstand (650 meter) van De Kleine Mote: Beukelaarstraat omhoog; rechts het wandelpad richting knooppunt 72 nemen en volgen langs het tuinterras Hollemeersch, trappen op achter de commandobunker, tot aan speeltuin.

Stadsbezoek

Westhoek

Steden als Mesen, Ieper, Poperinge, Diksmuide, Lo, Veurne… zijn echt wel een bezoek waard. Meer info.

Noord-Frankrijk

Historische steden als Bailleul, Bergues, Béthune, Duinkerke, Hazebroek, Hondschoote, Kassel, Lens, Lille, Roubaix, St-Omer, Sint-Janskapel, Villeneuve-D’Asq ‘valent le détour’. Meer info.

Vissen

Ponderosa

Gemenestraat 17 8954 Westouter +32 (0)57 42 40 48

Bij de Ponderosa kan je niet alleen iets gezellig drinken, je kan er ook vissen! De Ponderosa beschikt over verschillende zalmforel visvijvers. Een visparadijs voor jong en oud!

http://www.deponderosa.be

Oosthoeve

Oosthoekstraat 1, 8956 Kemmel +32 57 44 45 55 of +32 485 46 11 34

Geniet van een heerlijk gekoeld drankje op het gezellig terras met uitzicht op de vijvers.
Visvijvers (forellen) – omheind speelplein – volksspelen (rekkerspel, bollen door den uil, biljart, sjoelbak en flipperkast).

https://www.toerismeheuvelland.be/nl/oosthoeve-1

Volkssterrenwacht

Zillebeke: Volkssterrenwacht AstroLAB IRIS

Bijna elke woensdag- en zondagnamiddag van 14.30u. tot 17.30u. is AstroLAB IRIS open voor het publiek. De toegang is gratis en bij mooi weer kan de zon waargenomen worden door de telescopen. Het beste is om, indien je van ver komt, vooraf telefonisch contact op te nemen op 057/218787. Zo ben je zeker dat we open zijn.

Tijdens de donkere maanden (oktober-maart) kan je elke eerste vrijdagavond van de maand langskomen tijdens onze waarnemingsavonden. Op die avonden kan je komen waarnemen met de NMPT68 telescoop. Inschrijven hoeft niet, iedereen welkom vanaf 20u. Opgelet: gaat niet door bij bewolkt weer!

Vanaf 8 personen kan je een geleid bezoek in Astrolab boeken. Zo’n rondleiding duurt een tweetal uur en je krijgt een beeld van wat er allemaal in de sterrenwacht gebeurt. Bij mooi weer kan er ook waargenomen worden. Een bezoek kan zowel overdag of ‘s avonds doorgaan.

http://astrolab.be/

Wandelen

Heuvelland en omstreken is een wandelparadijs.

Voor elk wat wils: wandelnetwerk (knooppunten), populaire wandellussen, stadswandelingen, wandelingen met een Verhaal voor Onderweg, wandelingen in het landschap van de eerste Wereldoorlog, klankwandelingen, wandelingen met vertellers, wandelingen met natuurgids…

Hier vindt u alle informatie.

Waterrecreatie

Vlamertinge, Dikkebus vijver.

De vijver heeft een omtrek van 2,8 km en is 36 ha groot, ontstaan omstreeks 1320 door het afdammen van de Kleine Kemmelbeek om Ieper van water te voorzien. Centrum voor waterrecreatie: hengelen, roeien, aquabiken, pedaloën, vlottentocht. Rond de vijver: wandelen, mountainbike, survivaltocht. Tearoom Vijverhuis en volksspelen-speelzaal.

http://www.sporttrack.be

Diksmuide. Kano & Kayak. Familiekano.

Afhankelijk van de bezetting, te bevaren met 7 a 12 personen. Uiterst stabiel, perfect droog te blijven, ideaal op kleine kids op mee te nemen.

http://buitenbeentjebvba.be/nl/

Wellness

Geluk in eenvoud

Willebeek 41 Kemmel, +32 (0)476 35 27 31.

Rust, balans en genezing.

 • Massage: Japanse massage, gezichtsmassage, rugmassage, voetzoolmassage, lymfedrainage.
 • Licht & kleurtherapie – kristallen
 • Chakrahealing  & Soundhealing

https://www.gelukkigineenvoud.be/

Alflex

Diksmuidseweg 145 Ieper, +32 (0)57 20 27 17.

Sauna, stoombad, infrarood, luxe bubbelbad.

Relaxatieruimte.

Voetreflexologie, medische pedicure, massage, manuele lymfedrainage.

http://www.relaxy.be/website/790/

Spa Différent

Dikkebusseweg 91 Ieper, +32 (0)57 36 60 20.

 • Sauna met kleurentherapie, turks stoombad, jacuzzi, dompelbad, douche. Relaxatieruimte.
 • Badrituelen
 • Massage
 • Gelaatsverzorging
 • Lichaamsbehandeling

https://www.spadifferent.be/

De waterweg

Maaldestedestraat 72, Zillebeke (Ieper) +32 (0) 496 25 97 09.

 • Sauna met Himalaya-zoutstenen, Hamman, infraroodstralers, hotspring, binnen- en buitendouche. Relaxatieruimte.
 • Massage, Vunkuwa massage, hotstonemassage
 • triggerpoint behandeling
 • Reiki.
 • Leren masseren voor partners en duo’s.

https://www.dewaterweg.be/

Wereldoorlog 1

De Groote Oorlog is alom aanwezig in de westhoek.

Whiskey of rum proeven

Topwhisky

Gemenestraat 6, 8954 Westouter

+32 (0)57 44 51 66

Vanaf 4 personen.

In de klassevolle loungebar en degustatieruimte op een boogscheut van de Franse grens, word je ingewijd in de wereld van deze al eeuwenoud gekende drank(en). Zo leer je o.a. de terminologie fruitig, licht, gerookt en geturfd kennen.

http://www.topwhisky.be

Wijngaardbezoek

Er zijn meerdere wijndomeinen in en rond Heuvelland. Alle wijngaarden organiseren op afspraak begeleid bezoek in de wijngaard, didactisch bezoek aan het wijnbouwbedrijf en installaties, degustatieruimte, mogelijkheid tot aankoop wijn, begeleid bezoek in andere talen (Frans, Engels en Duits).

Wild animal sanctuary

De Zonnegloed vzw

Kasteelweg 22, 8640 Oostvleteren

+32 (0)57 40 18 56

De zonnegloed is geen dierenpark maar dierenopvangcentrum: een non-profit organisatie die levenslange toevlucht biedt voor verlaten, misbruikte en verwaarloosde in- & uitheemse wilde dieren die niet terug naar de natuur kunnen. Het opvangcentrum voert een niet-fokbeleid en herbergt enkel dieren die werden gered, in beslag genomen of gedoneerd en is erkend door verschillende instanties en overheden.

De Zonnegloed telt meer dan 120 soorten dieren waaronder meer dan 30 soorten vogels, meer dan 30 soorten reptielen, meer dan 10 soorten primaten (apen) meer dan 20 soorten roofdieren en meer dan 30 andere soorten zoogdieren. Alle dieren worden behandeld met de waardigheid en compassie die ze verdienen na een leven van ellende. Elk gered dier wordt gerehabiliteerd en met soortgenoten in grote aangepaste habitat vrijgelaten.

Een bezoek aan de Zonnegloed is een dag boordevol avontuur: elke dag zijn er diverse voedervoorstellingen,  je ontmoet meer dan 120 soorten dieren, fotowedstrijd, speurtocht, speeltuinen….  een leuke, leerzame dag én je steunt ook de werking van De Zonnegloed vzw.

 https://www.dezonnegloed.be/nl

Zetellift Cordoba

attractie

Unieke attractie in Vlaanderen. Zetellift, gebouwd in 1957, om de Vidaigneberg en de Baneberg met elkaar te verbinden.

https://www.westtoer.be/nl/doen/kabelbaan-cordoba

Zwembad

Ieper

Leopold-III laan 18, 8900 Ieper tel. +32 (0)57 239 400

Eén groot en twee kleine zwembaden. Er zijn twee glijbaantjes, een knuffelmuur en een ligweide voor extra zwemplezier.

Zeker van je plekje? Reserveer vooraf via https://sport.ieper.be

http://www.ieper.be/zwembad

Poperinge

Sport- en recreatiebad De Kouter

Bruggestraat 42, 8970 Poperinge +32 (0)57 34 66 26.

Glijbaan van 58, wildwaterkreek, golfslagbad, waterligbanken, peuterbad met speeltoestellen, whirlpool, sauna, Turks stoombad.

http://www.zwembaddekouter.be/nl/het-zwembad