De Kleine Mote
FAQ

FAQ

Huisregels?

Inchecken tussen 17 en 19h, uitchecken voor 11h.

Controleer bij aankomst of alles in orde is, zo niet dient u ons dit melden per e-mail (info@dekleinemote.be).

Binnen roken is in geen enkel gebouw toegestaan.

Géén fietsen in het Gastenhuis, er is een fietsenrek buiten en in de carport; er is plaats in de schuur. Er is een tuinslang aan de zijgevel van het Gastenhuis voor wie de fiets wil reinigen.

Vuilnis sorteren, er staat een vuilnisbak aan de zijgevel.

Huisdieren niet toegestaan. Op verzoek kunnen we een uitzondering toestaan aan Full House gasten, nooit aan B&B gasten.

Behoudens voor Full House gasten:

  • Gebruik van keuken niet toegestaan.
  • Feesten en soortgelijke niet toegestaan, het moet stil zijn tussen 22:00 en 08:00.

Seizoen?

Onze prijzen kunnen verschillen per seizoen. Het hoogseizoen loopt van 15 maart tot eind september en tijdens de kerstvakantie.

Betalen?

Logies wordt betaald bij reservering.

Overschrijven naar De Kleine Mote, IBAN   BE65 0689 3687 1796 BIC GKCCBEBB.

Eventuele extra’s worden ter plaatse afgerekend; liever mobiel betalen dan cash; betaalkaarten, kredietkaarten of chèques worden niet aanvaard.

Cadeaubon?

Op zoek naar een mooi geschenk? Bied 3 dagen De Kleine Mote aan!

Annuleren?

Annulatie gebeurt altijd voor een geldige reden maar is daarom niet noodzakelijk kosteloos (wij raden een annulatieverzekering aan).

Als u uw bezoek moet annuleren:

  • tot twee weken voor aankomst: kosteloos, volledig bedrag wordt onmiddellijk teruggestort;
  • tot 48 uur voor aankomst: helft van het bedrag wordt teruggestort;
  • in laatste 48 uur of ‘no show’: geen terugbetaling.

Als wij uw bezoek moeten annuleren:

Alle betalingen worden teruggestort op het bankrekeningnummer dat u gebruikte bij de reservatie. U kan geen enkele andere vorm van schadeloosstelling eisen.

Dieet?

Laat ons bij uw reservatie weten wat uw dieetvereisten zijn.

Wifi?

Gratis breedband internet

Gratis wifi aanwezig, kan afgezet worden op verzoek Full House gasten. Elke kamer is ook uitgerust met ethernet stopcontacten voor RJ45 insteekplug.

Het wifi-paswoord is geafficheerd in de ontbijt- & zitruimte.

Rolstoel?

Alle ruimtes zijn op het gelijkvloers maar de enkele trapjes aan de inkom zijn een probleem voor rolstoelgebruikers.

Extra bed bijplaatsen?

Het is niet mogelijk om een extra bed te plaatsen in de gastenkamers. Voor wie extra slaapplaats wenst, hebben we onze de Retro-caravan. Een kinderbedje bijplaatsen kan wel.

Gebruik van de keuken?

Er is een volledig uitgeruste keuken (kookplaat, oven, microgolf, koelkast, diepvries, gootsteen met warm en koud water, vaatwasser,…).

In de Full House formule (waarbij één gastengroep alle drie de kamers huurt) kan de keuken natuurlijk gebruikt worden om samen te koken en samen op te ruimen ;-).

Om andere gasten niet te storen, kan de B&B gast slechts uitzonderlijk (dit is, wanneer er geen ander gasten zijn) en op aanvraag gebruik maken van de keuken. Er wordt daarvoor een supplement aangerekend.

Feestje bouwen?

In de Full House formule (waarbij één gastengroep alle drie de kamers huurt) kan de Feestschuur gebruikt worden, modaliteiten te bespreken.

Horeca?

Voor elk wat wils. U vindt een overzicht op de pagina Horeca.

Catering?

Vele horeca-zaken bieden take-away aan.

Levering aan huis

Vinke biedt catering aan met levering aan huis, met of zonder bediening.

https://www.vinke.be/

Kok aan huis

Katrien komt aan huis koken en organiseert kookworkshop op maat. Pure keuken, mediterrane gerechten met seizoensgroenten en streekprodukten.

KWIZIEN KATRIEN

Canadaweg 14 8970 Poperinge +32 (0)478 58 62 06

https://kwizienkatrien.be/nl/home-nl#inbeeld

Wat is er te doen?

Behalve prachtige wandel- of fietstochten, héél veel activiteiten.

Bankautomaat?

In het bankfiliaal KBC in Kemmel (Polenlaan 6) bevindt zich een bankautomaat.

Boodschappen?

Hier vindt u een overzicht van lokale bakkerij, slagerij, supermarkten, hoevewinkels & ambachtelijke producten, weekmarkten.

Medische zorgen?

Noodnummers?

Algemeen          112

Politie                101

Brandweer        112

Medisch            112

Antigifcentrum +32 (0)70 245 245

www.antigifcentrum.be

Huisartsen?

De wachtarts is te bereiken via het centrale oproepnummer: 1733

  • Dranouter

Leroy Marc, Dikkebusstraat 228 +32 (0)57 44 57 24

  • Nieuwkerke

Cornette Guy, Nieuwkerkestraat 29 +32 (0)57 44 56 66

  • Wijtschate

Denys Benoit, Stofferis Laurens, Vanslembrouck Thibaut, Ieperstraat 139 +32 (0)57 44 66 00

17.4 km, 25 minuten

  • Westouter

Dierickx Ward, Dierickx Roel, Bellestraat 13A +32 (0)57 44 53 42

Apotheek?

Om te weten welke apotheek van wacht is: wachtnummer 0903 99 000

Wanneer je het nummer contacteert, zal er gevraagd worden om je naam, adres en telefoonnummer op te geven. Op die manier kan de dienst de dichtstbijzijnde apotheek van wacht doorgeven.

Een oproep kost 1,50 euro per minuut en duurt gemiddeld 2 minuten.

  • Kemmel

Apotheek CLAIVER, Kemmelstraat 39 +32 (0)57 44 52 72

  • Nieuwkerke

Apotheek VAN NIEUWKERKE, Markt 37 +32 (0)57 44 49 35

  • Wijtschate

Apotheek DIEUSAERT PATTOU, Ieperstraat 115 +32 (0) 57 44 47 68

Tandarts?

Wachtdiensttelefoon  0903 39969

Georganiseerde wachtdienst voor spoedgevallen: uitsluitend noodbehandeling om urgente pijn te bestrijden of verergering van een noodsituatie te voorkomen.

Enkel Weekends en feest- en brugdagen, tussen 9h en 18h.

Oproep: 1,5 euro per minuut

De interventies zijn NIET gratis, alle tandartsen hanteren de geldende conventietarieven.

Spoedopname?

Jan Yperman Ziekenhuis, Briekestraat 12, 8900 Ieper

Secretariaat Spoedopname: +32 (0) 57 35 60 00

http://www.yperman.net/

Fietsenmaker

Fietsherstelkit

Er zijn fietsherstelkits aanwezig op volgende plaats:

Fietsen De Craemere

Ieperstraat 122, 8953 Heuvelland (Wijtschate) +32 (0) 57 44 88 94

https://www.fietsendecraemere.be/

Fietsen Decoster

Dikkebusseweg 516, 8900 Ieper +32 (0)495 72 39 94

https://fietsenmakers.be/info.php?id=22253

Afstanden?

FAQ afstanden

Recept Picon Maison

Aan ‘de schreve’ is Picon zowat het populairste aperitief.

De bitterlikeur werd ruim een eeuw geleden uitgevonden door Gaétan Picon (neen, géén Belg maar een Italiaan, geboren in het grensdorp Camporosso, die als kind uitweek naar Franrijk), toen die tijdens zijn legerdienst bij het Franse leger in Algerië een medicijn tegen malaria zocht. Het wordt voornamelijk gedistilleerd in Marseille.

Picon is gemaakt op basis van sinaasappelschil, gele gentiaan en de schors van de kinaboom. Het heeft een bitterzoete smaak tussen citrus, kruiden en ­karamel in.

Het wordt zowel puur gedronken als in mix met bier (de lichtere Picon Bière) of witte wijn (de Picon Club).

Vroeger werd het puur gedronken of aangelengd met spuit­water, melk, tonic of witte wijn – en dan vooral in het zuiden van Frankrijk waar tijdens het interbellum minstens evenveel Picon als pastis werd gedronken.

Later volgde een uitgekiende lancering van Picon als feestelijke toevoeging aan een gewoon pintje. Dat sloeg aan in de bierdrinkende delen van Frankrijk. ­Zozeer zelfs dat Picon vandaag 70 procent van zijn 5 miljoen ­liter per jaar verkoopt in dat bierdrinkende noorden en oosten. En ook wel in Wallonië en in de Vlaamse grenszone met Frankrijk – langs de Schreve.

Nu is Amer Picon vooral in het noorden populair. Veel Fransen beschouwen Picon bijna als een streekproduct, iets voor mensen die ch’ti spreken en flammkuchen eten. Een hippe reputatie heeft het drankje nooit ­gehad. Misschien komt daar verandering in nu de Campari-groep ­Picon kocht van de Britse drankenmultinational Diageo. De Italianen zijn meesters in de marketing, dat bewezen ze al toen ze in 2003 Aperol kochten. Dat ­bittere drankje werd toen alleen in de ­Veneto gedronken. Minder dan twintig jaar later wordt het geserveerd op terrassen in de hele wereld als hoofdbestanddeel van de Spritz, hét lichte aperitief van het ­moment.

Je kan een kant-en-klaar product kopen (Picon Orange of Citron) maar echt lekkere Picon meng je zelf. De kunst is om de juiste verhouding te vinden tussen bitter en zoet.

Ieder heeft een eigen recept; ingrediënten zijn Picon Amer, siroop (cassis of grenadine of citroen), de geschikte witte wijn (droge muscadet), likeur (Grand Marnier, Tripple sec, Cointreau, Curaçoa,…), een geheimzinnige extraatje en tijd (zeker weekje laten rusten).

Au Saint Eloi in Houtkerque, Frans Vlaanderen is heilige grond voor Piconfans. Bazin Gisèle (°1935) staat er al sinds 1958 achter de toog. Haar recept is misschien niet subtiel en bevat zeker een royale maat ­Picon: 10 procent extract van ­citroenzeste, 65 procent Picon en 25 procent wijn.

Ons niet zo geheim recept voor Picon Vin Blanc (5 flessen van 75 cl)

  • 1 fles Picon Club 1 liter
  • 3 flessen van 75 cl droge witte wijn
  • 20 ml essence curaçao brun de hollande
  • 400 ml alcohol 90°
  • 200 gr suiker
  • 450 ml water
  • 100 ml grenadine

Neem maatbeker (> 1 liter) om de 20 ml essence en 100 ml grenadine op te lossen in de 400 ml alcohol. Verwarm 450 ml water zachtjes en los er 200 gr suiker in op. Meng dit suikerwater met het alcoholmengsel in maatbeker en laat afkoelen. Neem 5 lege flessen van 75 cl met schroefdop en giet 200 ml Picon in elke fles, giet 200 ml alcoholmengsel in elke fles, vul de flessen af met de witte wijn.

Minstens 1 week laten rusten, koel bewaren, schudden voor gebruik, koel serveren met ijsblokje.

Recept Sloe gin

Sleedoornbessen zijn laat rijp (november) en heel erg wrang van smaak, eigenlijk niet eetbaar voordat het een nachtje gevroren heeft. Daarom worden ze ook niet gecultiveerd of zomaar in de supermarkt verkocht. Waar ze wel in overvloed te vinden zijn is op het Britse platteland (omdat de Blackthorn er heel vaak gebruikt werd als heggen) en langs de wandelpaden van het Provinciedomein Kemmelberg.

Sloe Gin is een oerbritse drank die al eeuwenlang gemaakt wordt: in Engeland bestaat in talloze gezinnen de traditie om jaarlijks een eigen batch Sloe Gin te maken om er tijdens de (volgende) winterperiode samen van te genieten. En elk gezin heeft uiteraard een ‘eigen geheim recept’.

Wachten tot het gevroren heeft hoeft niet meer, een betere optie is om de bessen begin november te plukken, vóór de eerste nachtvorst (en vóór de vogels alles opeten) en om ze enkele dagen in de diepvries te steken zodat de schil barst.

Sloe gin is een heerlijke borrel, een echte aanrader voor de koude dagen: koud van buiten maar warm van binnen.

Soms wordt, naast bessen, suiker en alcohol ook andere smaakmakers toegevoegd: amandel, kruidnagel, kaneel, citroenschil… maar het kan zonder. Het geheim is weeral geduld: maanden laten trekken.

Wat heb je zeker nodig:

  • 500 gram bessen
  • 1 liter gin of jenever of wodka
  • 150 – 400 gram suiker (witte – of bruine bastaardsuiker)

Wat mag er bij:

  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • paar citroenschillen
  • 3 amandelen (of scheutje amandelolie)

Zo ga je te werk:

  • Doe de verse bessen 2 dagen in de vriezer.
  • Voeg alle andere ingrediënten samen in een vat (fles of pot), goed schudden / roeren zodat de suiker oplost. Prik, indien nodig, de bessen rondom in. Als ze bevroren zijn geweest in de diepvries, zijn ze vaak al gebarsten en hoeven ze niet ingeprikt te worden.
  • Zet het vat (fles of pot) afgesloten op een donkere plaats.
  • Laat het brouwsel gerust een jaartje staan (maar minstens 10 weken), 1x per week goed door roeren. 
  • Zeven (dit kan best wat tijd in beslag nemen) alvorens in een fles te doen. 

Over de suiker zijn de meningen wel verdeeld.

Meestal worden alle ingrediënten in één keer gemengd. Zelf verkies ik om de bessen en suiker eerst enkele dagen te laten trekken om dan pas de alcohol toe te voegen; nog andere willen de suiker pas helemaal op het eind toevoegen.

Klassiek wordt kristalsuiker gebruikt maar het kan ook met bruine bastaardsuiker. De hoeveelheid suiker is kwestie van eigen voorkeur, tussen 300 tot 800 gram voor één kilo bessen.

Reviews?

We krijgen graag feedback.

Bent u ontevreden, vertel het ons. Bent u tevreden, vertel het anderen.

Op de pagina Reviews kan u lezen wat andere gasten zeggen over De Kleine Mote. Er is ook een formulier om te delen hoe u uw bezoek beleefde.