De Kleine Mote

Je winkelwagen

Fietsen

fietsen

Fietsnetwerk

Fietsknooppunten

Toen de Limburgse mijnen dicht gingen werd er naar alternatieve bestemmingen en activiteiten gezocht voor het patrimonium. Eén van die alternatieven was natuurgericht, authentiek toerisme: wandelen en fietsen door het Limburgse groen.

Een team rond mijningenieur Hugo Bollen, toen directeur van het Regionaal Landschap Kempen-Maasland, bedacht daarvoor de fietsknooppunten. Dankzij een demarche van de toenmalige federale minister van Verkeer Elio Di Rupo mochten de nu alom bekende bordjes gehangen worden en fietsknooppunten werden een internationaal succes.

On Line Fietsnetwerk

Plan uw fietstocht met FIETSNET, Vlaanderen’s eerste online fietsrouteplanner met automatische routeberekening.

https://www.fietsnet.be/routeplanner/default.aspx

Gastenhuis De Kleine Mote ligt op fietsknooppunt Westhoek 9.

Ook ROUTEYOU is actief op het domein van recreatieve navigatie met digitale data (kaarten, routes, POIs) en software (web) tools aan, gericht op fietsen, wandelen, motorrijden, toerisme en sport… En dit alles kan zowel gebruikt worden op het web, het mobile web, GPS-en en op smartphones.

https://www.routeyou.com/nl-

Fietsen in Heuvelland

Met het project Home Land of Cycling zet Toerisme Vlaanderen in op de actieve fietsbeleving.

In het OC de Gaper (Reningelststraat 35, Kemmel Heuvelland) werd een onthaalpunt voor fietsers werd ingericht, met mogelijkheid om te douchen en om de fiets in een veilige fietsbox te stallen.

Het onthaalpunt wordt gekoppeld aan de fietsroute Gent-Wevelgem en aan de Hellingenroute.

Er is ook een arrangement waarbij een lokale fietsgids de groep fietsers mee op sleeptouw neemt en langs fietst bij een wijnboer voor een verfrissend glas wijn met broodjes.

Op de website Fietsen in Heuvelland vindt u meer informatie, enkele fietsroutes en leuke fietsverhalen.

www.fietseninheuvelland.be

Kaart Fietsnetwerk Westhoek

De onmisbare fietsnetwerkkaart leidt je ruim 1110 km langs de leukste plekjes in de Westhoek. De volledige kaart van het Fietsnetwerk Westhoek is verkrijgbaar aan €8 in de dienst toerisme Heuvelland.

https://www.toerismeheuvelland.be/nl/fietsnetwerk-westhoek

Kaart Fietsnetwerk Frans-Vlaamse heuvels

Tussen de Leie en de Frans-Vlaamse heuvels vind je dan maar liefst 830 km aan fietsplezier langs de mooiste plekjes!
De windmolens en heuvels van Frans-Vlaanderen, de herdenkingsplekken van de Artois en de natuurlijke oevers van de Leie maken van je fietstocht een authentieke beleving.
Het netwerk is over de grens bewegwijzerd met dezelfde bordjes als van de Belgische netwerken.

De kaart is verkrijgbaar aan €7 in de dienst toerisme Heuvelland. https://www.toerismeheuvelland.be/nl/fietsnetwerk-frans-vlaamse-heuvels-1

Fietsen in Noord-Frankrijk

https://www.jadorelenord.fr/a-velo.html

Populaire fietsroutes gerealiseerd door Westtoer

Vintage Heuvelland fietsroute, 24 km, sterk hellend

De Vintage Heuvelland fietsroute brengt je langs wijngaarden, een tiental wijndomeinen en laat je genieten van het prachtige landschap in deze westelijke uithoek van het land. Enthousiaste wijnboeren spreken vol trots over hun wijnranken en de unieke bodem waar de Heuvellandse wijn zijn smaak grotendeels aan te danken heeft. Al fietsend kan je proeven van het wijnverhaal in de Westhoek. 

https://www.westtoer.be/sites/westtoer_2015/files/brugse_ommeland/doen/wijnroute_website.pdf

West-Vlaamse Bergen fietsroute – 45 km

De fietsroute West-Vlaamse Bergen verkent de heuvelrijke streek ten zuiden van Ieper en besteedt vooral aandacht aan het landschap en de acht dorpen van de gemeente Heuvelland, Mesen en het provinciedomein De Palingbeek.

https://www.westtoer.be/sites/westtoer_2015/files/westtoer/doen/routes/west-vlaamse_bergen_fr.pdf

Schreveroute – 46 km

Al fietsend verken je het unieke landschap tussen Poperinge en Bailleul (Belle) aan de beide zijden van de ‘Schreve’, zoals de Frans-Belgische grens hier heet. De fietsroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

Vanaf augustus 2020 werd deze route vervangen door de nieuwe Hoppeland fietsroute. 

https://www.westtoer.be/sites/westtoer_2015/files/westtoer/doen/routes/schreve_fr.pdf

Hoppeland fietsroute – 53.4 km

De streek rond Poperinge wordt ook wel het Hoppeland genoemd. In dit glooiende landschap met hoppevelden fiets je langs gepassioneerde brouwers die vakkundig de lekkerste ambachtelijke bieren produceren. Je duikt in het groen van het Helleketelbos en de Sixtusbossen en bekijkt kunst bij je passage door Watou. De fietsroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Starten in Poperinge, Grote Markt.

https://www.westtoer.be/sites/westtoer_2015/files/westtoer/doen/routes/hoppelandfietsroute_0.pdf

Kleine Flandrien in spé – 17,3 km, sterk hellend

Deze kindvriendelijke route vertrekt vanuit de Kinderbrouwerij in Renigelst richting Heuvelland voor een gezellig namiddagje uit op de Rode- en Zwarteberg. De fietsroute is bewegwijzerd met zeshoekige bordje.

Knooppunten 96-97-55-4-84-99-98-18-11-96

https://www.westtoer.be/sites/westtoer_2015/files/westtoer/doen/routes/kleine_flandrien_in_spe.pdf

Mijnenslag – 43 km

Fietsroute rond Wijtschate en Mesen, de streek waar de mijnenslag, de slag om Mesen plaatsvond. Bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

https://www.westtoer.be/sites/westtoer_2015/files/westtoer/doen/routes/mijnenslag_fr_14-18.pdf

Gent-Wevelgem in Flanders Fields

Start je uitdaging aan het Bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’ en rijd 100 of 128 km met meer dan 1000 hoogtemeters. Bedwing de belangrijkste doortochten van de wielerklassieker ‘Gent-Wevelgem’. Route kan gedownload wordenin GPX bestand dat kan overgezet worden op GPS.

https://www.westtoer.be/sites/westtoer_2015/files/westtoer/doen/routes/gent-wevelgem_challenge.pdf

Vergeten Sporen – 38 km

Deze fietsroute brengt, op verschillende stopplaatsen, het verhaal van de Amerikaanse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Velen sneuvelden in Kemmel maar werden begraven op het Flanders Field American Cemetery and Memorial te Waregem.

Start aan toeristische dienst Heuvelland (Dries, Kemmel) waar de kaart te koop is (2€)

Bayernwald fietsroute – 43,5 km

Bayernwald ligt op een hoogte van 40 meter en had hierdoor een grote militair-strategische waarde. Legers op een hoogte of heuvel, hebben immers een beter zicht op het front.

Start: Wijtschate; knooppunten: 50-49-61-13-16-3-54-4-55-97-96-11-18-98-99-57-6-8-29-22-1-60-92-50

https://www.toerismeheuvelland.be/nl/bayernwaldfietsroute—435-km

Berg en Dal tussen Mesen en Kemmel – 21 km of 31 km

In het groene land tussen Kemmel en Mesen lijkt alles pais en vree. Maar onderhuids leeft een andere wereld: die van godsdiensttwisten en van een nauwelijks voor te stellen oorlogsgruwel.

Knooppunten 9-6-8-29-10-60-92-50-52-30-92-62-7-9

https://www.knooppunter.com/fiets/kemmel/berg-en-dal-tussen-kemmel-en-mesen

Oorlog en Vrede tussen de Vleterbeek en de Kemmelberg – 30 km

Wie er de feeling voor heeft, proeft de heel aparte sfeer die over het heuvelland tussen Kemmel en Poperinge zweeft. De verklaring daarvoor is te vinden bij de Kelten, bij de Beeldenstorm en de nasleep ervan, bij de kleine en grote oorlogen die in deze grensstreek hebben gewoed.

Knooppunten 2-36-76-57-99-98-93-97-96-95-56-15-94-34-12-23-13-16-2.

https://www.knooppunter.com/fiets/westouter/oorlog-en-vrede-tussen-de-vleterbeek-en-de-kemmelberg-0

Langs de sporen van de Groote Oorlog 46 km

Gevarieerde fietstocht die begint aan de rotonde in Ploegsteert. Her en der peddel je langs oorlogskerkhoven. Er zijn behoorlijk wat heuvels te bedwingen. Vlakbij knooppunt 23 bevindt zich Plugstreet 14-18 Experience.

Knooppunten: 23-33-1-60-92-30-52-51-45-31-6-9-7-28-12-16-26-25-3-34-23.

https://www.knooppunter.com/public/fiets/ploegsteert/langs-de-sporen-van-de-groote-oorlog-0

Heuvelland Hellingenroute, 114 km sterk hellend

De Heuvellandse Hellingenroute telt 40 hellingen over 116 km met een positief hoogteverschil van 1.498 meter. De steilste (en bekendste) hellingen:

De route is beschikbaar via gps. Ze kan ingekort worden tot 40 km (met veertien bulten en een positief hoogteverschil van 434 meter) of 60 km (met twintig bulten en een positief hoogteverschil van 880 meter).

https://www.hellingenroute.be/

Download de route als GPX

VDB Route (76 km)

Een fietstocht als eerbetoon aan Frank Vandenbroucke. Zijn moeder Chantal Van Ruymbeke, boezemvriend Nico Mattan, Dirk Ghyselinck van restaurant In de Zon en Bert Doise van Belcanto Classic ontwierpen het parcours. Deze hellingen maakten deel uit van de talrijke dagelijkse trainingen van Frank Vandenbroucke en Nico Mattan. Geen echte bergen maar heuvels waar renners het verschil kunnen maken. Je geniet van de rustige wegen, het open landschap en overwint de soms verraderlijke wind.

Download de route als GPX

Landschapsfietsroute Ieper, Mesen & Zonnebeke

De mooiste uitkijkpunten en landschappen kan je gemakkelijk ontdekken met de fiets, uitgetekend op het fietsnetwerk Westhoek.

Met onder meer Menenpoort (Ieper), Essex Farm Cemetery (Boezinge); Brooding Soldier (Langemark); Tyne Cot Cemetery (Passendale); Kerktoren van Zonnebeke en Mesen; Iers Vredespark (Mesen), Belforttoren (Ieper).

Bij de route hoort een handige pocket ‘360° Westhoek’ met gedetailleerde informatie over de bezienswaardigheden/attracties onderweg. Deze pocket is gratis te verkrijgen bij de diensten voor toerisme.

Download de route als GPX

Fietsroute langs Ieperboog

Het 36 kilometer lange traject start op de Grote Markt van Ieper en vervolgt langs het Kanaal Ieper-IJzer dat tijdens de oorlog een standvastige frontlijn was.

Op het einde van de Eerste Slag bij Ieper slingerden zich kilometers loopgraven in een wijde boog rond Ieper, vanaf het Kanaal Ieper-IJzer in Steenstrate tot Mesen. Na de eerste gasaanval van 22 april 1915 en de daaropvolgende Tweede Slag bij Ieper, kromp de geallieerde lijn in elkaar en de Duitsers kozen positie op de hellingen en heuvels ten noorden, oosten en zuiden van de stad. Zo ontstond de ‘Kleine Ieperboog’ op slechts 3,5 tot 4,5 kilometer van het stadscentrum.

Deze frontlijn hield stand tot de Derde Slag bij Ieper die losbarstte vanaf 31 juli 1917. De strijd om de Ieperboog in de Eerste Wereldoorlog kostte het leven aan duizenden burgers en meer dan 500.000 soldaten van over de hele wereld.

Onderweg komen we voorbij aan Essex Farm Cemetery, beter bekend als de site John Mc Crae. Het traject loopt verder via de Franse herdenkingsplaats Carrefour des Roses. Na het instappunt Ieperboog Noord in de Hoeve Klein Zwaanhof, doorkruist de route verschillende keren het Niemandsland tussen de Duitse en geallieerde frontlinies. Onderweg zien we verschillende kleine begraafplaatsen die het oorlogslandschap van de Ieperboog markeren. Naast het Hooge Crater Museum werd het Instappunt Ieperboog Oost ingericht.

Het traject vervolgt ten zuiden van de Meenseweg naar Hill 62 met een Canadees parkmonument op de heuveltop en een prachtig panorama op Ieper.

De volgende stop is Hill 60 en de Caterpillar, die tot de best bewaarde oorlogslandschappen van de Westhoek behoren. De route doorkruist het provinciaal domein De Palingbeek met het nieuwe Zuidelijke instappunt Ieperboog. Het traject komt nog voorbij de mijnkrater van Sint-Elooi en via de Oude Vaart Ieper-Komen wordt de route afgesloten op de Markt van Ieper.

De viertalige fietsbrochure, in de specifieke huisstijl van Westtoer, omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde de praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg.

Praktisch

  • Naam: Ieperboog/Ypres Salient fietsroute 14-18
  • Soort: Lusvormige themafietsroute
  • Vertrek: Ieper
  • Afstand: 36 km
  • Bewegwijzering: Zeshoekige borden
  • Documentatie: fietsfolder
  • Verdeler: Westtoer
  • Prijs: € 2,00
  • Meer informatie: www.flandersfields.be en www.fietsen-wandelen.be

https://www.reisroutes.be/blog/nieuws/fietsroute-ieperboog/

Fietsroutes voor mountainbike

Sport Vlaanderen heeft een uitgebreid aanbod van permanent bewegwijzerde mountainbikeroutes en er zijn een aantal netwerken operationeel.

De Kleine Mote ligt vlakbij de startplaat van de MTB-Route Heuvelland. Deze route bestaat uit 3 lussen met een totale afstand van 103km en heeft aansluitingen met de MTB-routes Ieper, Poperinge en Bailleul (West-Vlaamse Heuvels).

https://www.sport.vlaanderen/waar-sporten/sporten-in-de-natuur/mountainbikeroutes/mountainbikeroutes/?group=2252&ProvincieGroepID=2541&GemeenteGroepId=2252

West-Vlaamse Heuvels – 33 km (geel)

Met de mountainbike verken je de streek tussen Sint-Jans-Cappel, Berthen, Dranouter en Belle. Wegwijzers: gele driehoekjes – Niveau: beginnende mountainbiker

West-Vlaamse Heuvels – 41 km (blauw)

Met de mountainbike verken je de streek tussen Nieuwkerke en Mesen. Wegwijzers: blauwe driehoekjes – Niveau: gevorderde mountainbiker

West-Vlaamse Heuvels – 27 km (groen)

Met de mountainbike verken je de streek ten zuiden van de Kemmel – en de Rodeberg. Wegwijzers: groene driehoekjes – Niveau: gevorderde mountainbiker

West-Vlaamse Heuvels – 37 km (rood)

Met de mountainbike verken je de Kemmelberg en de Rodeberg. Wegwijzers: rode driehoekjes – Niveau: gevorderde mountainbiker

Natuurfietsroute

 “Tussen otter en zeehond”

Vertrekt aan Bezoekerscentrum De Blankaart  Iepersteenweg 56  8600 Woumen.

Rijgt twee uitzonderlijke natuurgebieden van de Westhoek aaneen: de IJzervallei en de Ijzermonding. De naam verwijst naar twee ambitieuze actieplannen voor deze gebieden: het Plan Otter dat het herstel van de natuurwaarden in de IJzervallei bepleit en het Plan Zeehond dat het ecologisch herstel van het natuurreservaat De IJzermonding nastreeft. Fietsbrochure te verkrijgen in het Secretariaat Natuurpunt De Bron.

https://debron.be/index.php/over-ons/bezoekerscentrum-de-blankaart

Fietsspel over grenzen (35 km, lus)

Ontdek de grensverhalen en de smokkelhistorie al fietsend en spelend in de Belgisch-Franse grensstreek. Onderweg krijg je 15 digitale opdrachten voorgeschoteld via een gratis en gebruiksvriendelijke webapplicatie.

Dit spel is geschikt als dagactiviteit voor zowel families met kinderen vanaf 10 jaar als vriendengroepen, volwassenen of teambuildings. Bovendien kan het spel zowel rustig als intensief gespeeld worden.

Het spel start dichtbij De Kleine Mote, is gratis en verbruikt gemiddeld 50MB mobiele data.

Knooppuntroute

12 – 9 – 7 -28 – 27 – 4 – 15 – 30 – 52 – 50 – 51 – 45 – 31 – 6 – 9 – 12 – 54 – 61 – 12

Voorbereiding

Fietsen en 1 opgeladen smartphone per team; comfortabele/sportieve kledij.

Instructies
1) Zet je locatie aan en start het spel hier
2) Registreer de spelers via sms
3) Deel de teams in
4) Bekijk de speluitleg
5) Start het spel

Spel over grenzen

Fietsarrangement Tandem-oorlogsroute

Dikkebusvijver, Dikkebusvijverdreef 21, 8908 Ieper-Vlamertinge  +32 475 45 56 66

Met tandem langs oorlogsherinneringen, vertrekkend bij Dikkebusvijver.

Twee routes (richting Ieper & Palingbeek of richting Heuvelland); 20 of 30 km, ca 3 uur.

https://www.sporttrack.be/

Fietsen met een gids

Wie de streek Ieper – Zonnebeke – Heuvelland – Poperinge echt wil leren kennen, kan beroep doen op een fietsende gids: Patrick Traisnel is gepassioneerd door de Groote Oorlog en is opgeleid als Natuurgids en Regiogids Westhoek.

bikethesalient.be

Fietsarrangement à la carte

Keikopwielen, Koestraat 16-18, 8970 Poperinge +32 (0)472 26 32 78

Fietsarrangement met een programma op maat van uw wensen en interesses: brouwerijen of wijngaarden, volksspelen, zetellift, natuurgebied, de Groote Oorlog,… Zelfs voor de fietsen kan worden gezorgd.

Een zorgeloze dag fietsen in een fantastische streek: fietsroute op GPS met de mooiste plekjes, lekker eten en drinken… Pure ontspanning!

https://www.keikopwielen.be/