Inhoud / Content / Contenu
- Poperinge
- Geschiedenis
- Stadswandelingen
- App ‘Poperinge 14-18’
- Bezienswaardigheden:
- Westhoek jaren 50 VRT (Poperinge)
- Drie gotische kerken
- Stadhuis in neogotische stijl uit 1911
- Dodencel en executiepaal
- Weeuwhof
- Grauwzustersklooster
- Hopmuseum
- Museum huis Lucien De Gheus
- Talbot House
- Chinese herdenkingssite Busseboom
- Abeele Aerodrome Military Cemetery
- Lijssenthoek Military Cemetery
- Gwalia Cemetery
- Nine Elms British Cemetery
- Poperinghe New Military Cemetery
- Poperinghe Old Military Cemetery
Poperinge
Toeristische Dienst Stadhuis – Grote Markt 1 B – 8970 Poperinge +32(0)57 34 66 76 https://www.toerismepoperinge.be/

Geschiedenis
Pupurninga Villa dateert al van omstreeks 850. In 1147 kreeg Poperinge een eerste stadskeure. De bloeitijd kwam in de 13e eeuw met de lakenindustrie. Toen de lakenindustrie in de 16e eeuw begon te tanen vond men nieuwe inkomsten in de hopteelt. In de omgeving wordt nog altijd veel hop geteeld. Dit levert een uniek landschap op.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Poperinge, samen met Veurne, de enige Belgische stad die niet door de Duitsers werd bezet.
Stadswandelingen
Poperinge – Stadswandeling 2,70 km vlak
Poperinge was een stad van laken en is er nu een van hop. Dankzij de bloeiende lakennijverheid in de middeleeuwen verrezen drie imposante gotische kerken. Hun torens bepalen nog steeds het silhouet van Poperinge. Daarna groeide het gezellige grensstadje uit tot één van de belangrijkste centra van de hopteelt. Overal in de stad werden grote herenhuizen en hopmagazijnen gebouwd.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag Poperinge op een betrekkelijk veilige afstand achter het front. Britse soldaten konden er weg van het oorlogsgeweld even op adem komen. Deze wandelroute neemt je mee op stap langs getuigen van de hopcultuur, de 18e-eeuwse luister van weleer en sporen van het leven achter het front. Startpunt aan Toeristische Dienst, Grote Markt; de route is bewegwijzerd met in de grond bevestigde klinknagels.
https://www.westtoer.be/sites/westtoer_2015/files/stadswandelroute_poperinge.pdf
App ‘Poperinge 14-18’
De mobiele applicatie Poperinge 14-18 presenteert een aantal wandel-, fiets- en autoroutes langs WO I-locaties met een verhaal. Download de app gratis via de App Store of Google Play.
Bezienswaardigheden:
Westhoek jaren 50 VRT (Poperinge)
https://ytcropper.com/cropped/hV5e7fd5d10011e
Drie gotische kerken
Stadhuis in neogotische stijl uit 1911
Dodencel en executiepaal
Aan stadhuis.
De gevangeniscellen dateren uit 1913. Tijdens de Eerste Wereldoorlog brengen heel wat Belgische, Britse en Franse soldaten hier een of meerdere nachten door. Ze zijn veroordeeld voor dronkenschap of voor het wegblijven uit hun soldatenkwartier. Ook wie betrapt wordt op cafébezoek tijdens verboden uren riskeert een celstraf. Sommigen laten een spoor achter in de vorm van graffiti: tekeningen van rondborstige dames, een naam of een datum, schunnige opmerkingen, een verwijzing naar het regiment, …
Voor een aantal soldaten is dit de dodencel. Hier brengen ze hun laatste uren door, wachtend op de executie. De terechtstelling vindt plaats op de binnenkoer van het stadhuis, bij het ochtendgloren. Zeker vier militairen zijn op dit binnenplein geëxecuteerd.
Weeuwhof
Huisjes, opgetrokken rond een binnenplein, niet voor begijntjes maar om alleenstaande vrouwen en weduwen (weeuwen) onderdak te geven. Ze kwamen vroeger aan de kost met kantklossen. Kanunnik Proventier liet het hof tussen 1769 en 1782 bouwen. De pomp op het binnenplein vermeldt de namen van de stichters. Nu heeft het hof een sociale woonfunctie.
Grauwzustersklooster
De Grauwzusters vestigden zich in 1413 te Poperinge. Ze verzorgden pestlijders en later beoefenden ze de algemene ziekenzorg. Het eigenlijke kloostergebouw is voornamelijk 18e eeuws, en toont de jaartallen 1720 en 1751.
Hopmuseum
Gasthuisstraat 71, Poperinge
Poperinge is de hoofdstad van de hopteelt. In het Hopmuseum nemen typische personages zoals De Neus en De Zakker je mee langs de Belgische hop- en biercultuur. In dit complex, waar hop vroeger werd gewogen, gekeurd en gestapeld, kom je alles te weten over de geschiedenis van de hopplant, de veldwerken, de hopoogst en de toepassingsvormen. Bewonder er dé Belgische biercollectie met meer dan 2000 bieren, verzameld in één lange muurkast en gedigitaliseerd in de ‘biertafel’.
Elke laatste zondag van de maand brengt het museum leven in de brouwerij. Boeiende rondleidingen met daarbovenop een lekker biertje van een gastbrouwerij, heerlijke streekhapjes, workshops, masterclasses, animatie…
Museum huis Lucien De Gheus
Westouterstraat 80, Poperinge
De woning en tuin van beeldhouwer-keramist Lucien De Gheus – Druant biedt een verrassende inkijk in de leefwereld van het kunstenaarskoppel. Keramiek, meubels, gebrandschilderd glas en beeldhouwwerk zijn in het huis verwerkt tot een persoonlijk geheel. Een architecturaal hoogtepunt en een niet te missen belevenis.
Talbot House
Gasthuisstraat 43, 8970 Poperinge
Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakt Poperinge deel uit van het kleine stukje onbezet België. Weg van het krijgsrumoer van de Ieperse frontstreek, groeit de stad uit tot het zenuwcentrum van de Britse sector. Midden in die drukke stad openen de aalmoezeniers Neville Talbot en Philip “Tubby” Clayton in december 1915 een Clubhuis. Zonder onderscheid van rang kunnen soldaten er drie jaar lang terecht voor een zeldzaam moment van rust en ontspanning. Vandaag is de plek, net als toen, een vredige halte langs het parcours van de “Grote Oorlog” in de Westhoek.
Picknick in Talbot House
Je kan in Talbot House ook een picknick reserveren: een mand vol streeklekkers uit de Westhoek, in de prachtige tuin.
https://www.talbothouse.be/nl/museum/home
Chinese herdenkingssite Busseboom
Hoek Visserijmolenstraat / St.-Jansstraat, 8970 Poperinge
In Poperinge staan twee monumenten die de inzet van de Chinese arbeiders tijdens de Eerste Wereldoorlog herdenken. Het zijn de eerste en wereldwijd voorlopig de enige monumenten die hulde brengen aan deze specifieke groep WO 1-arbeiders.

Het eerste monument is het beeld ‘de sjouwer’, een bronzen sculptuur van Jo Bocklandt en zijn shelter, een subtiel uitgekiend houten paviljoen van de hand van designer Stefan Schöning. Het beeld is zo geplaatst dat het uitkijkt over de voormalige begraafplaats van dertien Chinese arbeiders. Zij kwamen om tijdens een bombardement op het kamp nabij Busseboom, op 15 november 1917.
Het tweede monument is een kunstwerk dat aansluit bij de Chinese culturele traditie, een bronzen beeldengroep met drie Chinese arbeiders, ontworpen door kunstenares Yan Shufen en geschonken door de Chinese ambassade.
Beide monumenten werden op 15 november 2017 onthuld, honderd jaar na het bombardement op Busseboom. De twee monumenten worden via een wandelpad met elkaar verbonden. Dertien hoogstambomen verwijzen op hun beurt naar de dertien omgekomen Chinese arbeiders.
De site is voorzien van informatieborden met historische foto’s en kaartmateriaal. Zo kom je meer te weten over het Chinese WO 1-verhaal.
https://www.toerismepoperinge.be/nl/chinese-herdenkingssite-busseboom
Abeele Aerodrome Military Cemetery
Nabij de Callicannesweg in Abele, bij Poperinge.
Rechts groeit de maïs en links grazen koeien en via die corridor van 100 meter over zacht gras bereik je het Abeele Aerodrome Military Cemetery in Abele, bij Poperinge. Het is zo klein als het er rustig is, de koeien krabben de jeuk van hun lijf tegen het muurtje dat de 104 gesneuvelde Britten van hen afschermt. Een paar bomen, die stenen en verder niks meer. Je moet het zoeken en je moet eigenlijk hopen dat niemand anders het vindt. Zo mooi en stil is het. (Zeven oorlogskerkhoven die je gezien moet hebben – De Morgen – Rik Van Puymbroeck, 7 augustus 2014)
http://www.wo1.be/nl/db-items/abeele-aerodrome-military-cemetery
Lijssenthoek Military Cemetery
Boescheepseweg 35A, 8970 Poperinge
De grootste hospitaalbegraafplaats: 10 784 graven, 30 nationaliteiten. Niet alleen soldaten maar ook een Britse verpleegster en Chinese labour corps.
Van 1915 tot 1920 was op het gehucht Lijssenthoek het grootste evacuatiehospitaal van de Ieperboog gevestigd. Lijssenthoek Military Cemetery is de indrukwekkende getuige van meer dan vier jaar oorlogsgeweld.https://www.dekleinemote.be/oorlogskerkhoven/Chineeslabourcoprs
Het bezoekerscentrum vertelt het verhaal van deze unieke site.
Gwalia Cemetery
Nine Elms British Cemetery
Poperinghe New Military Cemetery
Poperinghe Old Military Cemetery